Well Centre

The UK’s first GP surgery specifically designed for thirteen to nineteen year olds

Installed in Streatham, London (Aug 2012)
Client: Red Thread

The Well Centre is the UK’s first GP surgery specifically designed for 13 to 19 year olds. By creating a space that is as much a doctor’s surgery as a youth centre, it actively encourages young people to take responsibility for their healthcare.

The waiting room had to appear welcoming, without looking or feeling clinical to avoid the stigma and preconceptions of a health centre. It was designed to look clean, modern and approachable.

The furniture was designed to be solid, but movable creating a versatile space that can be utilised as a waiting area in the day and used for film screenings and youth events in the evenings. The solid Ash furniture was designed to be a bench or a table as detachable cushions made instant floor seating when the Centre had busier times and appear less intimidating when used by fewer people.

The artwork was created in response to close consultation with the Youth Panel. A changeable and participatory artwork wall was made with over 200 wooden blocks, undulating along the 5-metre wall. Each unique block creates a mass of pixels containing artwork created by the Youth Panel, QR codes relating to health websites and relevant blogs. The variety of blocks means that the Youth can add to the wall in a variety of ways, having ownership over the installation.